tisdag 24 mars 2009

Healing - ett felskär i tillvaron


Idag är det som alla andra dagar. Vaknar, väcker barn, kaffe och så skall ungarna till skolan.

För några dagar sedan var det vackert väder, sol och värme.
Idag snöar det.
Inget konstig med det, lite trist bara. Jag hämtar tidningen och med i bagaget kommer en reklamlapp om en kommande tillställning här i naboskapet. Det skall visst handla om eko-mat, massage och healing.

Ekologiskt käk och massage är helt ok men för en stillsam tvivlare är det sistnämnda en helt obegriplig "sak".
Det är så märkligt att vi i vår upplysta tid och möjlighet till inlärning, fortfarande kan vilseledas av allehanda ockulta fenomen, av andar och demoner.

I tidskriften Folkvett nr 2 2006 skriver Lennart Sjöberg (professor i psykologi vid handelshögskolan i Stockholm) i en artikel om nyandlighetens psykologiska rötter och om dess bakomliggande orsaker och om skillnaden mellan kognitiva eller affektiva faktorer.

Det vill säga - om jag fatta det rätt - så spelar det ingen roll hur många gånger man säger att änglar eller spöken inte finns på riktigt. Vill man tro på tomten så gör man det och vill man se sitt inre medium så gör man det också.

Även högt utbildade ...personer kan ha de märkligaste vanföreställningar. Det handlar inte om kognitiva feltänk, utan om önsketänkade och om emotionella faktorer. Önsketänkandet leder till starka positiva samband mellan faktorer som egentligen, i en rationell värld, skulle vara oberoende eller negativt relaterade...De affektiva processerna styr och de kognitiva används för att berättiga de åsikter och beslut som fattas på helt andra grunder än de rationella. (Sjöberg 2006)

Det är på ett sätt sorgligt att folk lägger ner så mycket energi på luftslott. Spela fiol istället, eller dragspel. Det är den bästa medicinen och ger inga följdverkningar.

Men det finns även de som tjänar pengar på andras sökande efter mening. Jag tycker det framträder inte helt mjuka personligheter bakom alla dessa tjusiga annonser och hemsidor i beskäftet kring nyandligheten.
Undrar vad Voltaire skulle sagt om dagens ockultism.

Kanske nåt i stil med: har ni inte kommit loss från det där än.

Inga kommentarer: